top of page
Zoeken
  • Catherine Hermans

Zelfliefde als sleutel tot verbinding met de ander ...


Gisteren postte een vriendin bovenstaand bericht op haar instagramverhaal. Deze gedachte zit verankerd in Geweldloze Communicatie. Jezelf graag zien, waarderen, accepteren -van kop tot teen-, onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, zorgt dat je ook onvoorwaardelijk van een ander kan houden. En die zelfliefde kan je jezelf geven, maar het werkt natuurlijk ook ondersteunend en helpend als je liefde en empathie van een ander kan krijgen.

Als we in ons een leegte voelen en we maken anderen verantwoordelijk voor deze leegte of we blijven hopen dat anderen deze leegte gaan opvullen, dan blijft deze leegte groter worden als een ander je vraag niet beantwoordt. Vaak blijf je jezelf ook onbewust toespreken dat je het niet waard bent en neemt hierdoor de leegte alleen maar toe. In Geweldloze Communicatie leren we contact te maken met deze leegte, we laten het gevoel toe. Maar we blijven niet op het niveau van gevoel hangen, we duiken dieper, naar de behoefte, naar hetgeen we nodig hebben. Als we contact kunnen maken met deze behoefte (met de schoonheid ervan, zoals bv. zelfverbinding, eigenwaarde, ertoe doen, ...) dan voelen wij ons opnieuw verbonden met het leven. En van daaruit kunnen we verantwoordelijkheid opnemen, opnieuw eigenaarschap opnemen voor ons eigen leven. Eigenaarschap opnemen, opnieuw stuurvrouw of -man worden van ons eigen leven.

Als ik durf bij de leegte te blijven en contact te maken met de schone behoefte die daaronder zit, dan kan ik die leegte zelf vullen, druppel per druppel of vat per vat. Ik kan mezelf liefde, waardering, acceptatie, eigenwaarde, respect, waardigheid geven op vele manieren:

  • door mezelf resonante taal toe te spreken. "Is het dat je je verdrietig voelt, omdat je nood hebt nabijheid, koestering, liefde, ..." (wat ik kan leren via Geweldloze Communicatie);

  • door dingen te doen die je graag doet;

  • door humor;

  • door verbinding met anderen;

  • door te zorgen voor mijn lichaam en geest door gezond voedsel en beweging;

  • door uit te reiken naar mensen die je kunnen ondersteunen en helpen;

  • ...

Geweldloze Communicatie helpt je niet alleen om verstandelijk contact te maken met wat je nodig hebt, maar ook lichamelijk. En als je lichamelijk contact maakt met behoeften die in je leven, dan ervaar je dikwijls een warme stroom in je lichaam. En vanuit dat contact is er een innerlijk weten. Een weten dat niemand anders dan jijzelf kan weten, wat JIJ nodig hebt om te kunnen stralen in je authentieke zelf. En dat recht hebben we allemaal, te mogen stralen vanuit wie we écht zijn!


In de training van "klacht naar Kracht" die ik aanbied samen met Frédérik Cotman nemen we ondermijnende gedachten over onszelf vast en transformeren deze naar overtuigingen die ons meer dienen. We doen dit niet alleen verstandelijk, maar zorgen er ook voor dat dit verankerd wordt in het lichaam. Een helende reis gegarandeerd! Meer info https://www.catherinehermans.be/verdiepingsdagen158 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page