top of page
Zoeken
  • Catherine Hermans

Vergelding leidt tot steeds meer geweld ...Wat bedoelde Marshall Rosenberg eigenlijk met deze quote?

Als mensen ons kwaad of pijn aandoen, lijkt het vaak de gemakkelijkste en snelste oplossing om kwaad/pijn te vergelden met kwaad/pijn.

Tijdelijk kan dat inderdaad voor enige opluchting zorgen, maar al gauw blijkt dat die pijn nog steeds in ons woedt. Kwaad voedt kwaad. Maar wat kunnen we dan wel doen om die pijn te verzachten?

Een oplossing die voor mij werkt, is de pijn te doorvoelen, te laten zijn. Niet wegvluchten in pijnverdovende strategieën die ook weer tijdelijk helpen, maar zeker niet voor blijvend effect zorgen.

Contact maken met die pijn en contact maken met de onvervulde behoeften die de pijn veroorzaken. In Verbindende Communicatie noemen we dit zelfempathie. Maar je kan ook je verhaal en pijn delen met een ander (empathisch beluisterd worden). "Gedeelde smart is halve smart", wordt er vaak in de volksmond gezegd. Aanwezig zijn bij iemand anders pijn, het samen dragen en niet oordelen, is een groot geschenk dat je een ander geven kan.

Een laatste stap uit de cyclus van wraak is de stap naar vergeving, zoals je uit onderstaande tekening uit het boek van Desmond & Mpho Tutu "Het boek van vergeving" kan zien. Hierover vertel ik je graag meer in een volgende blog.39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page