top of page
Zoeken
  • Catherine Hermans

Hoe Geweldloze Communicatie bijdraagt aan een gezonde geest in een gezond lichaam!



In de Morgen houdt psychiater @Stephan Claes een pleidooi om meer te luisteren naar ons lichaam, fouten te mogen maken (want daaruit leren we) én met mededogen met onszelf en de ander om te gaan. Ja, inderdaad! Hoe zit dat nu eigenlijk met ons lichaam?


En hier citeer ik @Stephan Marchant: "“We zijn dat lichaam uit het oog verloren. Het is wat Antonio Damasio ‘de vergissing van Descartes’ heeft genoemd. Het ‘Ik denk, dus ik ben’ van Descartes hield eigenlijk ook in: ‘Ik ben mijn geest’. Lichaam en geest zijn sindsdien niet meer één, en het lichaam is een machine geworden die vooral onze ambities en verlangens moet dienen. We zijn het en masse het zwijgen gaan opleggen als het sputterde, en zo zijn we stilaan vergeten dat dat lichaam überhaupt beperkingen heeft, en dat we daar best mild naar kijken."


In Geweldloze Communicatie werken hart, lichaam en geest samen! Een zeer beperkte uitleg over ons brein kan daar wat helderheid in brengen. Bij de geboorte is er nog geen cognitief brein ontwikkeld en is alleen het emotionele en reptielenbrein aanwezig en is er rechtstreeks contact met gevoelens en behoeften (hart). Een baby die honger heeft zet zijn keel wijd open. Naarmate we opgroeien, groeit het cognitieve brein en de voorhoofdskwab. De voorhoofdskwab heeft een aantal functies, maar een cruciale rol is dat de voorhoofdskwab gevoelens kan controleren of onderdrukken. Als wij door conditionering van buitenaf (bv. je mag geen boosheid uiten, hou je tranen op, ...) gevoelens die opkomen uit het emotionele brein gaan onderdrukken en niet uiten, dan komt het emotionele brein onder druk te staan. Het emotionele brein stuurt 9 lichaamsfuncties aan (ademhaling, hartslag, bloeddruk, spijsvertering, immuunsysteem, slaap, eetlust, libido en veroudering). Dus een emotioneel brein onder stress, is een lichaam onder stress. Luisteren naar ons lichaam is geen loos gezegde.

Om een gezond lichaam te houden is het dus essentieel dat het cognitieve brein samenwerkt met het emotionele brein. Dat het cognitieve brein leert te luisteren naar het emotionele brein naar wat er in ons leeft aan gevoelens en behoeften. Als we contact hebben gemaakt met hetgeen er in ons leeft, dan kunnen we daar weer via het cognitieve brein taal aan geven of keuzes bedenken die in de lijn liggen van wat we nodig hebben. Dus een samenwerken van hart, geest én lichaam. En het was Albert Einstein die gezegd heeft dat het cognitieve brein ten dienste dient te staan van het emotionele brein en niet omgekeerd!


  • Wil je ontdekken hoe dat allemaal in zijn werk gaat in Geweldloze Communicatie, dan ben je erg welkom op een basistweedaagse op 22&29 februari te Leuven.

  • Of zin in de diepduikende, transformerende tweedaagse 'van klacht naar Kracht' op 4&5 mei te Rotselaar.


Een iets uitgebreidere geluidsopname over het cognitieve en emotionele brein vind je hier: https://therabalvers.nl/downloads/



33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page